Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι επιχειρήσεις που ιδρύονται από μετανάστες/στριες αυξάνονται, άλλοτε ως αντίδοτο στην ανεργία, συχνά όμως η “διπλή” υπηκοότητα λειτουργεί ως πρόσθετο προσόν και παράγοντας οικονομικής επιτυχίας. Για αρκετά μέλη της ομάδας των μεταναστών η αυτο-απασχόληση είναι η μόνη διέξοδος στην φτώχεια και στην ανεργία, αλλά επίσης λειτουργεί ως κλειδί κοιν.ενσωμάτωσης. Δείτε για παράδειγμα τα καταστήματα τηλεφωνίας, τα ψιλικατζίδικα 24ωρης λειτουργίας, τα καφενεία κλπ.
Η λεγόμενη “εθνική οικονομία” δημιουργεί νέο οικονομικό δυναμικό καθώς και νέες θέσεις εργασίας και πρακτικής άσκησης. Επειδή όμως πρόκειται συνήθως για αυτο-απασχόληση ή για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις προκύπτει η ανάγκη της εξειδίκευσης και της συμβουλευτικής στήριξης των επιχειρηματιών ή των οικογενειών τους.
Επτά οργανισμοί από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ελλάδα, Τσεχία) συνεργάστηκαν στο έργο IBP-Επιχειρηματικό Σχέδιο για μετανάστες/στριες για τη δημιουργία οδηγιών για την υποστήριξη των νέων επιχειρηματιών με μεταναστευτική βιογραφία. Το έργο αποτέλεσε το πλαίσιο για την ανταλλαγή εμπειρίας και συνεργασίας. Η προστιθέμενη αξία προήλθε από τη σύνθεση των διαφορετικών οπτικών ανά χώρα. Ο Οδηγός που δημιουργήθηκε απευθύνεται σε συμβούλους επιχειρηματικότητας, εκπαιδευτές ενηλίκων και επαγγελματίες στο πεδίο της κοινωνικής ή εργασιακής ένταξης και στοχεύει να διευκολύνει και εξειδικεύσει την υποστήριξη των νέων επιχειρηματιών ώστε το σχέδιο τους να έχει επιτυχία και αποτέλεσμα. Ο Οδηγός διευκολύνει τους υποψήφιους επιχειρηματίες να αντιληφθούν τις ικανότητές τους και να αναπτυχθούν επαγγελματικά, να διακρίνουν τις υφιστάμενες συνθήκες στην αγορά, να τις εκτιμούν και να λαμβάνουν αντίστοιχες αποφάσεις για τη δουλειά τους.
2021 - 2024