Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στον Δήμο Αθηναίων

Με σύνθημα «Όλοι έχουν μία θέση στην Καρδιά της Αθήνας- Κανένας άπορος χωρίς τροφή, λιγότεροι άστεγοι, λιγότεροι άνεργοι, κανείς κοινωνικά αποκλεισμένος» ξεκίνησε η λειτουργία (Ιανουάριος 2015) της νέας δομής για την αντιμετώπιση της Φτώχειας στο Δήμο Αθηναίων στην οδό Κουμουνδούρου 35 στο κέντρο της Αθήνας.

H δομή περιλαμβάνει υπηρεσίες:

  • Παροχής Συσσιτίου
  • Ανοιχτού Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων
  • Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας Αστέγων
  • Γραφείου Διαμεσολάβησης.

Το πρόβλημα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού βαίνει αυξανόμενο στη χώρα μας, λόγω της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον Σεπτέμβριο του 2013 το ποσοστό του πληθυσμού που βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανερχόταν στο 31% του συνολικού πληθυσμού.

Η έκταση της φτώχειας έχει οδυνηρές διαστάσεις στον Δήμο Αθηναίων, λόγω ελλιπούς δικτύου κοινωνικής συνοχής και αλληλοβοήθειας, σε αντίθεση με την περιφέρεια όπου οι στενότεροι κοινωνικοί δεσμοί και η οικογένεια δρουν ως προστατευτικό δίχτυ ασφαλείας. Με βάση τα στοιχεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Αθηναίων 2012-2014, στο κέντρο της Αθήνας διαβιούν περίπου 1.700 άστεγοι, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις ΜΚΟ και δρώντων στο πεδίο, ο αριθμός ξεπερνά τα 3.000 άτομα.

Έως την ολοκλήρωσή του, τον Νοέμβριο του 2015, οι προσφερόμενες υπηρεσίες θα είναι: 1.000 γεύματα ημερησίως, περί τις 1.000 διανυκτερεύσεις αστέγων, εγκαταστάσεις υγιεινής, ιατροφαρμακευτική φροντίδα και συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης.

Το έργο υλοποιείται από την Ε.Κ.Πο.Σ.Π.Ο. ΝΟΣΤΟΣ, την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ και τη ΧΕΝ Ελλάδος. Είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και εποπτεύεται από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ του Δήμου Αθηναίων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και την ιστοσελίδα του προγράμματος

Διάρκεια

2021 - 2024

Συνεργάτες

Χρηματοδότηση

Category
Ολοκληρωμένα